Uspešno ili ne, prosudite sami – Poklon vaučere od 6.000 dinara svi su osporavali, a Beograđani ih iskoristili u procentu od 95 odsto

Grad Beograd je pred kraj 2022. godine doneo odluku da se svoj beogradskoj deci i svim zaposlenima u predškolskom i obrazovnom sektoru koji svakodnevno brinu i vode računa o njima podeli poklon vaučere u vrednosti od 6.000 dinara.

Odluka je doneta u skladu sa politikom „Brige o ljudima“, koja bi trebalo da ljudima pomogne, olakša i svakodnevni život učini kvalitetnijim i jednostavnijim, da pokaže da njihov Grad vodi računa o njima i da misli na sve naše sugrađane, u ovom slučaju, na svu beogradsku decu. Ništa tu ne bi bilo čudno, deca bi u periodu novogodišnjih i božićnih praznika dobila svoje poklon vaučere, roditelji bi vaučere iskoristili za kupovinu sportske i školske opreme namenjene najmlađima, i vreme praznika bi svim beogradskim porodicama bilo ulepšano.

Međutim, u tom trenutku dešava se to da se čitava javnost obrušila na Gradsku upravu, na čelu sa gradonačelnikom Aleksandrom Šapićem, pokušavajući da ospori jedan od do sada najvažnijih projekata Grada Beograda. Javljali su se redom mnogi – pojedini mediji, sve opozicione stranke, služba Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti koja je pokrenula vandredni inspekcijski nadzor, zainteresovani učesnici javnih nabavki koji su podnosili žalbe obrazlažući svoje kritike time da je „gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić povukao niz problematičnih poteza i doneo nekoliko u najmanju ruku sumnjivih odluka, ali je posebno zanimljiva ona o vaučerima za kupovinu sportske opreme.“

Proces početka podele poklon vaučera deci se tim pritiskom u javnosti samo prolongirao, i jedino u čemu su kritičari tog projekta uspeli, sada se sa ove vremenske distance jasno vidi, jeste u tome da su odložili trenutak kada bi deci vaučeri bili uručeni, i umesto da su deca uživala u novogodišnjim i božićnim poklonima, uživali su u njima, ipak, nešto kasnije.

Razlog tome je taj što je Grad Beograd u svojoj odluci bio vrlo odlučan i isključiv za bilo kakva osporavanja – sva deca, kako je i obećano, dobiće svoje poklon vaučere. Sa druge strane, svi okupljeni oko ideje da ospore taj projekat ni na jedan način nisu uspeli da, pred zakonom, dokažu sve ono za šta su Gradsku upravu na čelu sa gradonačelnikom Aleksandrom Šapićem i optuživali.

Epilog svega jeste taj, da je skoro 400.000 vaučera u vrednosti od 6.000 dinara podeljeno svoj beogradskoj deci do 18 godina, kao i svim radnicima u predškolskim i školskim ustanovama koja sa decom i rade. Epilog svega jeste taj da je iskorišćenost vaučera u prodavnicama namenjenim za to bila blizu 95 odsto. Epilog toga jeste taj da su mnogi mislili da vaučera biti neće, a da su se deca poklonima, naposletku, ipak obradovala i da je Grad Beograd još jednom pokazao da od ispravnih i važnih odluka koje život Beograđana unapređuju, nikada neće odustati, čak i kada se pojavljuju opstrukcije sa svih strana. Uspešnost realizacije ovog projekta potvrda je odluke da Gradska uprava od podele vaičera  ne odustane ni naredne godine kada će sva beogradska deca opet dobiti vredan novogodišnji poklon od svog grada.

DR

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *