Srbija: Posle dve tragedije, nove dojave o bombama u školama

Nekoliko škola na teritoriji Beograda dobilo anonimne dojave o bombama.

Dve nedelje posle masovnih ubistava u osnovnoj školi u Beogradu i kod Mladenovca, prigradskoj beogradskoj opštini, gde je stradalo 17 ljudi, mahom dece i mladih, nekoliko škola u na teritoriji Beograda u sredu ujutru dobio dojave o bombama.

Anonimne dojave o bombama nisu retkost i gotovo da su postale trend poslednjih godina, ne samo u Srbiji, već i u regionu Balkana.

Do sada je za sve ove dojave utvrđeno da su bile lažne.

U sredu, 17. maja ujutro nekoliko škola u Beogradu, kao i u prigradskim opštinama Lazarevac i Barajevo, dobili su dojave o bombama.

Među školama koje su alarmirane je i Osnovna škola „Vuk Karadžić“ u centru Beograda, a iz ove obrazovne ustanove roditeljima je dojavljeno da ne dovode decu na nastavu, potvrđeno je za BBC.

Mediji navode da su dojava o navodnim bombama stigle i u Osnovnu školu „Drinku Pavlović“ u Beogradu.

Odmah posle ove tragedije, vlasti su odlučile da rasporede više od 1.000 policajaca u školama u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je uveren da će to značajno povećati bezbednost u školama, da će za 80 odsto biti smanjeno vršnjačko nasilje, i da će roditelji biti mirniji kada šalju decu na nastavu.

Šta piše u Krivičnom zakonu?

Član 343Izazivanje panike i nereda

(1) Ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrđenja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom.

(2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *