Posle 15 godina tradicionalna proslava Spasovdana na Starom dvoru

Grad Beograd se, posle više od 15 godina vraća tradicionalnom obeležavanju svoje krsne slave, Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdana. Domaćin slave gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić, upriličiće svečani prijem na Starom dvoru dok će  patrijarh Porfirije preseći slavski kolač. 

– Vraćamo obeležavanje slave na način na koji se nije obeležavala poslednjih 15 godina. Doći će gosti iz Gradske uprave, strani ambasadori, crkveni velikodostojnici i svi ćemo biti tu da zajedno obeležimo slavu na tradicionalan način – rekao je gradonačelnik Aleksandar Šapić  i dodao da samo insistiranjem na očuvanju tradicionalnih i porodičnih vrednosti možemo sačuvati naš narod od štetnih uticaja koji nas okružuju.  

– Važno je da se vratimo odnosu koji je sačuvao svet, koji je sačuvao čovečanstvo ali takođe i ne odustati ni od modernih tehnologija, od modernog sveta – rekao je Šapić.

Od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine ustoličio Beograd kao prestonicu, u čast obnove i napretka, Grad je kao svoju krsnu slavu uzeo Vaznesenje Gospodne – Spasovdan. Ova slava simbolično ukazuje na stalno uzdizanje – vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost izražavajući duševnu i moralnu snagu naroda prekaljenog u slavnoj prošlosti.

Današnju formu slavskog obreda uobličio je 1862. godine mitropolit beogradski Mihailo Jovanović, tada poglavar Crkve Kneževine Srbije, na čiji je predlog, upućen knezu Mihailu Obrenoviću, 1863. godine i sagrađena Vaznesenjska crkva.

Nakon obeležavanja slave u Starom dvoru, u četvrtak 19 časova, započeće tradicionalna litija. Ove godine će na čelu litije, od Vaznesenjskog do Svetosavskog sabornog hrama, biti kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja, koji će radi utehe naroda u ovim teškim danima i radi duhovnog okrepljenja biti donet iz manastira Lelić kod Valjeva.

Spasovdanska litija koju će ove godine predvoditi gradonačelnik Aleksandar Šapić i Patrijarh Porfirije, krenuće od raskrsnice ulica Kralja Milana i Kneza Miloša, preko Bulevara Oslobođenja pa sve do hrama Svetog Save. Prisutni će zastati na Cvetnom trgu, gde će se održati pomen tragično stradalima u masakru u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, kao i stradalima u Mladenovcu. Nakon toga, održaće se moleban u Hramu Svetog Save.

Tokom litije na snazi će biti posebna organizacija saobraćaja pa će se od 19 časova zatvaratati određene deonice, a prolaskom povorke odmah otvarati. 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *